در مورد طرز تهیه میوه خشک چه می دانید؟
ميوه هاي خشك به دليل ماندگاري بالا مي توانند مفيد ترين خوراكي براي كودكان شما باشند.
ميوه خشك، خوراكي مفيد براي كودكان
جالب است بدانيد ايران پس از تركيه در رتبه دوم جهان جهت توليد و صادرات ميوه خشك مي باشد. كشمش رايج ترين نوع ميوه خشك شده مي باشد و پس از آن سيب، آلو شابلون، انجير و انبه در رتبه هاي بعدي قرار مي گيرند.
از مزيت هاي ميوه هاي خشك شده اين است كه شما مي توانيد آن ها را مدت زمان طولاني تري نگهداري كنيد. برخي كشور ها به دليل شرايط اقليمي خود نمي توانند ميوه هاي متنوع و زيادي داشته باشند به همين دليل علاقه به استفاده از ميوه هاي خشك شده اي دارند كه برخي كشورها صادر مي كنند. ميوه هاي خشك طي فرآيند خشك شدن تقريبا مقدار زيادي از آب خود را از دست داده و به شكل منقبض و كوچك و درعين حال پر انرژي مي شوند. گاهي براي شيرين تر شدن ميوه هاي خشك آن را قبل از خشك شدن با شربت پوشش مي دهند كه پس از آن به آن ها ميوه شيرين هم نيز گفته مي شود. نكته بسيار مهم اين مي باشد كه هيچ گاه نبايد ميوه ها را چنان خشك كرد كه مثل چيپس شكننده شوند، خشك كردن ميوه ها را بايد تا زماني كه 20% از رطوبت آن ها باقي مانده است ادامه داد.
خواص برخي از پرطرفدارترين ميوه هاي خشك شده:
انبه خشك شده محتوي مواد مغذي و تقويت كننده روده است كه هضم آن، بسيار آسان بوده و مصرف اين ميوه براي افراد داراي سوء هاضمه به علت داشتن مقادير زيادي ويتامين C و آهن بسيار مفيد مي باشد. جالب است بدانيد 100 گرم انبه 15% نياز روزانه بدن به ويتامين A كه براي تضمين سلامت چشم ها و تقويت قوه بينايي لازم است را تامين مي كند.
آلو شابلون خشك شده مسهلي طبيعي مي باشد و تاثير مثبت در جلوگيري از پوكي استخوان دارد. اين ميوه يكي از منابع غني پتاسيم است. تحقيقات انجام شده در سال هاي اخير تأثير پتاسيم را در كاهش فشارخون نشان داده است. با توجه به اين كه آلو خشك شابلون حاوي سديم كمي مي باشد، مصرف متعادل آن در كنترل فشارخون و تعديل غلظت خون بسيار موثر است. نكته جالب اين است كه آلو خشك شابلون اثر مليّني بيشتري نسبت به آلوي تازه دارد.
خشك كردن در فر:
براي خشك كردن ميوه در فر اول از همه به فر، كاغذ مومي يا لاينرهاي سيليكوني و سيني فر يا توريهاي گرد مخصوص پيتزا نياز داريد.
روش كار بسيار ساده است. فقط كافي است ميوه ها را در دماي پايين گرم كنيد تا آب آنها بهقدر كافي تبخير شود. با اين كار، احتمال رشد باكتريها به حداقل ميرسد. مراحل كار از اين قرار است:
۱. ميوهي موردنظرتان را آماده كنيد
ميوه ها و توت هاي رسيده يا كاملا رسيده را انتخاب كنيد. آنها را با آب سرد بشوييد. قسمتهاي لكهدار و خرابشان را جدا كنيد. اگر ميوه هسته يا دانه دارد، آن را بيرون بياوريد و ساقهي توتها را نيز جدا كنيد. ميوهها را بهصورت هماندازه برش بزنيد تا در مدت زمان يكساني خشك شوند.
۲. پوست ميوه ها را بگيريد (اختياري)
برخي ميوه ها مانند هلو، شليل و سيب در صورتي كه پوستشان گرفته شود، بهتر خشك ميشوند. در پايين هر قطعه از ميوه با چاقوي پوستكني، يك علامت X ايجاد كنيد. تكههاي ميوه را بهمدت ۳۰ ثانيه در آب جوش بريزيد و سپس به يك ظرف آب يخ منتقل كنيد. با اين كار پوست ميوهها بهراحتي جدا ميشود.
۳. آنها را بخيسانيد
براي آنكه ميوه ها ظاهر زيبايشان را حفظ كنند و ميزان تغيير رنگشان به حداقل برسد، آنها را در آبليمو و آب بخيسانيد. ميوهها را ۱۰ دقيقه درون اين مخلوط قرار دهيد، سپس در آبكش خالي كنيد و با يك حولهي بدون پرز بهآرامي خشك كنيد.
۴. ميوه ها را درون فر قرار دهيد
فر را از قبل در دماي ۵۴ تا ۷۱ درجهي سانتيگراد گرم كنيد. براي ميوه هاي برشخوردهي نازك مانند سيب يا هلو از درجهي حرارت پايينتر استفاده كنيد اما براي توت فرنگي ها و ساير توتهاي كامل از دماي بالاتر استفاده كنيد. روي سيني فر را با كاغذ مومي بپوشانيد. تكههاي ميوه را در يك لايه طوري بچينيد كه روي هم قرار نگيرند و كمي فاصله بينشان وجود داشته باشد. براي جلوگيري از جمع شدن (لوله شدن) ميوه ها در حين خشك شدن، يك توري گرد مخصوص پيتزا يا يك لاينر سيليكوني روي آنها قرار دهيد. ميوه ها را درون فر بگذاريد و هر دو ساعت يكبار، سيني فر را بچرخانيد.
چگونه ميتوانيد بفهميد كه ميوهها آمادهاند؟
ميوه خشك بايد بافتي مانند چرم پيدا كند اما همچنان تا حدي منعطف باشد.
مدت زمان لازم براي خشك شدن ميوه هاي مختلف در فر
مدت زمان لازم براي خشك شدن انواع ميوه ها در فر از اين قرار است:
آلو: ۶ ساعت؛
گلابي: ۶ ساعت؛
هلو: ۶ ساعت؛
موز: ۶ ساعت؛
سيب: ۶ ساعت؛
انگور: ۸ تا ۱۰ ساعت؛
پوست مركبات: ۸ تا ۱۰ ساعت؛
گيلاس: ۱۲ ساعت؛
توتفرنگي: ۱۲ ساعت؛
زردآلو: ۱۲ ساعت.
آنها را نمزدايي كنيد
وقتي ميوه هاي خشك آماده شدند، آنها را از فر بيرون بياوريد و در ظرفهاي پلاستيكي يا شيشهاي بريزيد. سر ظرفها را براي ۴ تا ۵ روز باز بگذاريد تا هرگونه رطوبت باقيمانده از فرايند خشك شدن بتواند تبخير شود. هر روز، ظرف را تكان دهيد تا ميوهها كمي جابهجا شوند.
پس از ۵ روز، در ظرف را ببنديد و تا فصل برداشت بعدي (حدود ۱۰ ماه بعد) از اين ميوه هاي خشك لذت ببريد.
فكر نكنيد كه فقط بايد تكههاي ميوه يا توتها را خشك كنيد. شما ميتوانيد لواشك خانگي نيز درست كنيد.
دستگاه ميوه خشك كن:
استفاده از دستگاه ميوه خشك كن، سبب مي شود آب ميوه به صورت خيلي آرام ، آهسته و با حرارت خيلي كم تبخير شود. اكثر اين دستگاه هاي ميوه خشك كن داراي المنت برقي در كف خود هستند كه اين المنت ها به صورت مشبك مي باشند و روي آن ها هواكش قرار دارد. بسته به نوع ميوه و نوع دستگاه ميوه خشك كن، 24 ساعت وقت لازم است تا ميوه ها به صورت كامل خشك شوند. دستگاه هاي ميوه خشك كن در دسترس هستند و كار با آن ها آسان است، به خصوص اگر قصد خشك كردن مقدار زيادي ميوه و سبزيجات را داشته باشيد. شما همچنين مي توانيد با استفاده از اين تكنيك در فر يا دستگاه ميوه خشك كن، چيپس هاي ترد و طلايي رنگ درست كنيد. سيب، آناناس، نارگيل، ليمو و پرتقال داراي پوست نازك و مناسب براي چيپس شدن هستند. براي اين كه ورقه ميوه ها يك دست شوند از ماندولين استفاده كنيد، سپس آب ليمو را روي حلقه هاي سيب بريزيد تا از تغيير رنگ آن ها جلوگيري شود. يك سيني فر را با كمي روغن چرب كنيد، حلقه هاي سيب را روي آن قرار دهيد سپس سيني را در پايين ترين طبقه فر قرار دهيد. اجازه دهيد ميوه ها به مدت دو الي سه ساعت در فر باقي بمانند تا كاملاً خشك شوند (يا از دستگاه ميوه خشك كن استفاده كنيد). از اين چيپس هاي ميوه اي مي توانيد براي تزيين دسر يا سالاد و يا حتي به عنوان اسنك استفاده كنيد.